Известие

Collapse
No announcement yet.

Смяна масло на автоматична кутия 159 - 2.4 мотор

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Смяна масло на автоматична кутия 159 - 2.4 мотор

Здравейте, колеги!
    От няколко дни съм собственик на Алфа Ромео 159 TI 2.4 210к.с. автоматик. До сега не съм имал досег до автоматична кутия, тъй като 8 години карах 147-ца с ръчни скорости и имам един въпрос. Къде сменяте маслото но кутията? Приятел ми каза,че трябва задължително да се смени на 100% с машина. Какво масло е най-добре да се сложи? Търсих във форума,но не открих тема... Благодаря!
    P.S. Скоро ще я пусна в представяне...
    Last edited by iveliniliev; d.m.y г., 17:12.
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm T.I.
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Първоначално публикувано от iveliniliev Покажи съобщение
    Здравейте, колеги!
    От няколко дни съм собственик на Алфа Ромео 159 TI 2.4 210к.с. автоматик. До сега не съм имал досег до автоматична кутия, тъй като 8 години карах 147-ца с ръчни скорости и имам един въпрос. Къде сменяте маслото но кутията? Приятел ми каза,че трябва задължително да се смени на 100% с машина. Какво масло е най-добре да се сложи? Търсих във форума,но не открих тема... Благодаря!
    P.S. Скоро ще я пусна в представяне...
    За Плевен не знам къде, аз на моята го сменям в Пловдив в Автоматик ДМ. Сменя се с машина, дали на 100% обаче зависи от състоянието на старото маслото. Най-добре е да се сложи маслото предписано от Алфа Ромео. До колкото съм чувал, при тези скоростни кутии е от изключително значение точното количество масло в кутията и за да е такова трябва да се сменя при работна температура на маслото. Има няколко теми тук по-долу където е изписано доста - какво масло, на какъв интервал се сменя, какво количество и т.н.
    Успех и честита покупка! Много безаварийни километри!
    Alfa Romeo 159 SW, 2009, 1.9 JTDm, Q-tronic, 180 h.p., 400 N.m

Comment

Колегата от Плевен,честито за придобивката!Ако искаш пиши ЛС,имам сервиз и мога да ти свърша работа.
      alfa 159 1,8 mpi/lpg

Comment

http://clubalfaromeo.com/forum/showt...EE%F1%F2%ED%E0

Заповядай и чети внимателно.Ще разбереш доста неща.
        156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
        147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
        159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

Според моите познания не препоръчвам да се сменя маслото на автоматична скоростна кутия..... чрез машина, тоез, чрез изсмукване .....за смяната на маслото на автомата си има специален кит комплект, който включва филтър, гарнитура и някой други уплътнения.....поне така пише по книгите.....знам за 2-3 примера за седемстепена автоматична скоростна кутия на мерцедес при който по този начин с изсмукване....след време се прецакаха......и след това приказват, че били проблемни.....поинтересувай се, какво препоръчва производителя на даденият модел скорости....всичко друго за мен е бля, бля....интернет инженерство...)
          По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
          https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

И къде се закача тази машина, като по монтираната в 159 кутия, няма нито един маркуч, по който да тече ATF?
            Също както при 166 20V.
            1996 164 Super T.S | 2003 166 20V Sportronic Distinctive + Haes & Webasto | 02/2006 159 SW JTDм 150 CAVALLI HIGH DPFon

Comment

Първоначално публикувано от Classicalfamaniac Покажи съобщение
              И къде се закача тази машина, като по монтираната в 159 кутия, няма нито един маркуч, по който да тече ATF?
              Също както при 166 20V.
              И на мен това ми е интересно... От две години само частични смени правя, защото не мога цялото. Нека колегата със сервиза да сподели...
              Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
              ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Comment

На коли след 100 000 км не е много препоръчително смяната на маслото с машина, защото се появяват луфтове в кутията и може да стане по-голям проблем. Ето един клип как е правилна смяната на маслото на тази кутия:
                https://www.youtube.com/watch?v=EAb9p8Wph-M

Сега ще го сменям по този начин, като си поръчах 12л. масло Ravenol T-WS Lifetime.
                Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q-tronic

Comment

Първоначално публикувано от KroGh Покажи съобщение
                  На коли след 100 000 км не е много препоръчително смяната на маслото с машина, защото се появяват луфтове в кутията и може да стане по-голям проблем. Ето един клип как е правилна смяната на маслото на тази кутия:
                  https://www.youtube.com/watch?v=EAb9p8Wph-M

Сега ще го сменям по този начин, като си поръчах 12л. масло Ravenol T-WS Lifetime.
                  Самод дето тоя на това Волво,след източване на последното масло от шнорхела за ниво,не долива за да стигне точното ниво....гледал съм го отдавна тоя клип и съм се чудил защо....

Comment

Той шнорхела е точно затова,да държи маслото на ниво.От малката пробка следиш да потече и затваряш.
                    alfa 159 1,8 mpi/lpg

Comment

Аз от цитираната тема по-горе разбрах, че като спре да тече през малката пробка, същата трябва да се затвори и да се долеят още 400мл.

Comment

Първоначално публикувано от acho_ Покажи съобщение
                        Аз от цитираната тема по-горе разбрах, че като спре да тече през малката пробка, същата трябва да се затвори и да се долеят още 400мл.
                        Именно. Докато този на клипа, отвива, изтича всичко и затваря.
                        Ето това верния метод :

https://m.youtube.com/watch?v=sOfjTW6b6AU&t=11s

Накрая е описано според градусите на маслото, което се долива окончателно, се отмерва нужното количество и се сипва... Примерно при стайна температура ~20°С - 400мл.л.
                        Last edited by undy; d.m.y г., 18:21.

Comment

Първоначално публикувано от KroGh Покажи съобщение
                          На коли след 100 000 км не е много препоръчително смяната на маслото с машина, защото се появяват луфтове в кутията и може да стане по-голям проблем.
                          Това го е казал някой голям корифей.
                          Аз викам изобщо да не се сменя на никакви коли маслото, по тая логика.
                          1996 164 Super T.S | 2003 166 20V Sportronic Distinctive + Haes & Webasto | 02/2006 159 SW JTDм 150 CAVALLI HIGH DPFon

Comment

Да не се сменя с МАШИНА, а не изобщо да не се сменя
                            Както и да е, всеки си решава и си носи последствията
                            Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q-tronic

Comment

Ми то с машина, няма как да се смени.

Comment

Working...
                              X